Dövas Dag 2020

Dövas förening i Örebro (DFÖ) är värd för årets Dövas Dag. Årets Dövas Dag börjar med invigning fredagen den 18 september och avslutas med den traditionsenliga gudstjänsten söndagen den 20 september!

Empowerment

Årets tema är det engelska ordet empowerment som kan översättas till det svenska ordet egenmakt – makten att forma och påverka vårt eget liv, vår situation och våra möjligheter.

14 maj 1981 erkände  Sveriges Riksdag att teckenspråket är dövas första språk och därmed fick vi rätten att få undervisning på svenskt teckenspråk. Ett historiskt beslut som har lett till att vi idag har många välutbildade döva.
1980 såg vår första texttelefon Svarta Maja dagens ljus och sedan dess har tekniken tagit stormsteg framåt, inte minst när det gäller IT och dator. Vem minns inte Commodore 64 på 80 talet och NEC-telefonerna som kom efter millennieskiftet? En fantastisk utveckling som medfört att många av oss bär på en smartphone och surfar på plattor idag. Tekniken har också gett oss oanade möjligheter som att föra videosamtal på teckenspråk, arbeta hemifrån, på tåget eller på cafét, vi har ständig tillgång till snabb kunskap, inspiration och information, våra vänkrets och nätverk har växt mångfalt. Allt är inte av godo och mycket handlar om att kunna relatera och hantera.

För trots att det finns många välutbildade döva så begränsas arbetsmarknaden kraftigt på grund av den rådande tolksituationen inom arbetslivet. Trots att teknikens utveckling gett döva stora kommunikationsfördelar står vi fortfarande många gånger utanför.

Att vi bär på en historia av förtryck betyder inte att vi förtrycker eller låter oss förtryckas. Istället manar vi er till att greppa innebörden av ordet empowerment; där vi definierar oss själva och tar tag i vår medborgerliga rättigheter, inte bara för att bli delaktiga, utan  för att bli en del av samhället, bli medskapare och förverkliga oss själva. 

Framtiden ligger bokstavligt talat i våra händer! 

Konferensdagar

DFÖ anordnar i samarbete med ABF WeSign och andra aktörer konferensdagar i anslutning till Dövas Dag. Konferensdagarna har empowerment som tema, med särskilt fokus på arbetsmarknad, utbildning och teckenspråk. Under dagarna kommer vi titta mer på potential och möjligheter än på vad som hindrar. Mer information om konferensdagarna kommer vid ett senare tillfälle!

Helgens program i korthet:

Fredag: TEDx Talk, Invigning, SDR Ombudsträff, Afterwork och teckenspråkig verksamhet runtom i Örebro.

Lördag: Dövas Dag inklusive bankett på Conventum Arena samt Efterfest 22.00 – 02.00.

Söndag: Dövas Dag på Gustavsvik Äventyrsbad från klockan 09 till 12 och gudstjänst. 

Håll utkik efter uppdateringar i programmet på www.dd2020.se

Banketten

Hit tar vi med oss det bästa av oss själva och firar vi oss alla med en alkoholfri bankett som är öppen för alla åldrar. Det kommer bjudas på trevlig underhållning för alla med inslag från olika generationer och möten mellan dessa.

Vi börjar kvällen med ett glas bubbel innan vi går vidare till middagen. Här finns något för alla – köttätare såväl som veganer. Ni som önskar specialkost kan anmäla det samtidigt som ni köper era biljetter. Givetvis kommer det också finnas något för barn! Efterrättsbuffén är helt vegansk!

Bankettens meny

Matvete sallad med vete från Råberga Gård tillsammans med vad säsongen erbjuder.

Krämig potatis och rotfruktssallad med rotfrukter från Närkeslätten med rädisa och krasse.

 

Skivad långbakad rotselleri med kapriscreme

Fänkålsallad med kapris och persilja

Sallad av rostade betor och krasse och honungsvinnegrett

Svamp- och tryffelpaj med vispadcreme

 

Små strutar med pepparrotscreme och syrad lök

Charkbricka från Närke

Tartar av hemrökt hjortinnanlår med hjort från bergslagsdelikatesser

 

Små pancopanerade morot-och vegme biffar med vegme från Lindesberg

Blandat fat av helstekta viltprodukter

Varm primörsallad.

Det kommer att finnas veganska alternativ till de animaliska produkter som serveras!

Efterfest

Mer information kommer snart.

Har ni frågor kring arrangemanget Dövas Dag 2020 är ni välkommen att mejla: info@dd2020.se.

Kolla in vår hemsida för mer information.

Önskar ni fortlöpande uppdateringar kring Dövas Dag-programmet, anmäl er till vårt nyhetsbrev på hemsidan.